Wandel door het heden en verleden van Gorinchem tijdens het festival “De Culturele Route”

Het festival “De Culturele Route” Gorinchem.

De 1ste editie van “De Culturele Route” Gorinchem met als thema: “Wat beweegt” vindt plaats op:

zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019.

Je wordt uitgenodigd te komen genieten van unieke kunstwerken en dansvoorstellingen in de openbare ruimte. Monumentale panden in de historische binnenstad staan voor je open. Er zijn gezellige terrassen en je kunt wandelen over de stadswallen. Deze stad heeft zoveel te bieden, dat een bezoek aan het festival “De Culturele Route” Gorinchem voor iedereen een belevenis is.

De stad Gorinchem.

Rond 1600 werd de middeleeuwse stad Gorinchem versterkt met een vesting, die de stad moest beschermen tegen de Spanjaarden. Gorinchem, ook wel Gorcum genoemd, werd daarmee opgenomen in de Vestingdriehoek: Vesting Gorinchem-Vesting Woudrichem en Fort Vuren. Tussen Woudrichem en Fort Vuren ligt ook nog de fortificatie Slot Loevestein (zie kaart). Alle zijn tot op heden onderdeel van de “Nieuwe Hollandse Waterlinie”, welke is genomineerd voor plaatsing op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Prachtige monumenten worden expositieruimte

De historische stad biedt volop gelegenheid te genieten van weidse vergezichten over de Merwede en beschikt over een mooie Lingehaven, gezellige terrassen én prachtige monumenten.

Een deel van deze monumenten is in privébezit en wordt spontaan door de bewoners als expositieruimte aan de kunstenaars ter beschikking gesteld. Tijdens het festival staan deze panden, die je altijd al eens van binnen hebt willen bekijken, ter bezichtiging voor je open.

Als kunst en historie elkaar versterken wordt het dubbelop genieten. Daarom heeft de organisatie van de kunstroute ervoor gekozen om bij plaatsing van kunstwerken te kijken of deze een wisselwerking hebben met de architectuur van het monument. In sommige gevallen laat de kunstenaar zich zelfs zo door een locatie inspireren, dat het werk speciaal voor die bepaalde locatie wordt gemaakt.

De route van “De Culturele Route” Gorinchem.

De route volgt gedeeltelijk de bestaande Vestingwandeling en voert de bezoeker langs expositieruimtes met een militair verleden, zoals de Tolkazerne, de Lingewacht, het Arsenaal, de Luisterpost en de Rotonde/het Schaftlokaal.
De wandeling over de wallen, die bijna geheel bewaard zijn gebleven, is interessant voor bezoekers, die naast kunst ook willen genieten van deze militaire verdedigingslinie.

Verder loopt de route langs een deel van de 214 rijksmonumenten, die Gorinchem rijk is. Een aantal monumenten is ook expositieruimte en staat open voor de bezoekers, die “De Culturele Route” volgen. Zo zijn te bezoeken: Bank van Noppes, de Oude ULO, de Mandarijn, de Oude Pastorie en een twintigtal andere bijzondere huizen.

%d bloggers liken dit: