OutsiderArt Syndion. Kunst Uit Je Hart: Edna, Justine En Gert-Jan

Bron:
https://gorkumsnieuws.nl/kunstmanifestatie-wat-beweegt/

Tekst en foto Fred Mertens

‘De Culturele Route Gorinchem’ organiseert een tweedaagse Kunstmanifestatie op 6 en 7 juli in Gorinchem onder het motto “Wat beweegt”. Tijdens deze manifestatie, voor alle leeftijden en voor verschillende interesses, kun je op diverse locaties zien wat kunst kan zijn, een beeld, een schilderij, een stadswandeling of een theatershow met danseressen

Een vooruitblik, met daarin een gesprek met drie deelnemers aan deze manifestatie, Edna, Justine en Gert-Jan, kunstenaars van OutsiderArt Syndion.

OutsiderArt is een dagbestedingsproject van Syndion. Met deze ateliers wil Syndion een plek creëren waar mensen zich kunnen ontwikkelen op het gebied van beeldende en decoratieve technieken.

Bij OutsiderArt aan de Kortendijk werken ongeveer 25 kunstenaars die variërend van een halve dag tot enkele dagen per week schilderen, tekenen, vazen en lampenkappen bewerken en diverse trendy producten maken. We praten met Edna, Justine en Gert-Jan en hun begeleiders Margot van der Woude en Ansje Hagemeyer.

Justine is drie dagen per week bezig met schilderijen. Ze heeft een voorliefde voor het schilderen van planeten en ruimteschepen maar ook voor winter landschappen. “Ik ben in februari geboren en ik houd van de winter. Daarom gebruik ik graag grijs, wit en bruin maar vooral mijn lievelingskleur blauw.”

Edna tekent en schildert. Ze zoekt een thema en gaat daarmee aan de slag. “Het thema van de Kunstmanifestatie ‘wat beweegt’ heb ik gebruikt in mijn schilderijen met mensen die salto’s maken of met vogels.” Trots is ze op haar ‘art journal’, haar eigen kunstboek. Daarin schrijft ze gedichten in het Surinaams met ernaast de Nederlandse vertaling. Die decoreert ze met tekeningen en knipsels.

Gert-Jan schildert sinds kort bij OutsiderArt en heeft eigen stijl. “Ik schilder graag en ik houd van strakke lijnen in mijn werk. Ik vind het fijn om te schilderen, het geeft me rust. Ik ben nu een windmolen aan het maken.” Inspiratie voor dit schilderij kreeg hij door de molen van papier-maché die werd gemaakt door zijn collega Ruwan.

Ansje en Margot begeleiden de kunstenaars, samen met een vijftal enthousiaste vrijwilligers. “Als mensen met een indicatie voor dagbesteding zich aanmelden voor OutsiderArt is er altijd een stage van 10 weken. In die periode kijken we of iemand past binnen de groep, maar we kijken vooral of iemand het leuk vind. Kunst komt uit je hart. Wij zien ons zelf als aangever. We zoeken samen met de kunstenaars onderwerpen en te gebruiken materialen. Daarna gaan ze aan de slag.”

De gemaakte kunstwerken van Outsider Art zijn tijdens de Kunstmanifestatie “ Wat beweegt” op 6 & & juli tussen 11.00 – 17.00 uur te zien in de LUISTERPOST, Vijfde uitgang 1, in de achterste ruimte.

de kunstenaars en hun werk: staand Edna en Gert-Jan, zittend Justine

%d bloggers liken dit: